Deniz Mah. Hürriyet Cad. No:175/A Derince

Bruksizm - Diş Gıcırdatma

Diş gıcırdatma veya diş sıkma ( bruksizm) çenelerimizi normalden daha fazla ve uzun süre sıkmamız sonucu oluşan rahatsızlıktır. Bruksizm çene ekleminde, çiğneme kaslarında ve dişlerde sorunlara sebep olur.

Bruksizm (Diş Gıcırdatma – Diş Sıkma) Nasıl Anlaşılır?

Bruksizm yapısı gereği, yalnız uyuyan insanların teşhiste çoğu zaman yıllarca geç kaldığı bir rahatsızlık. Aslında doğru yöntemler bilindiği zaman fark edilmesi çok kolaydır. Diş gıcırdatma veya diş sıkma çene kaslarının kasıtsız olarak olması gerekenden fazla sıkılması yoluyla meydana gelir. Bu durum sıklıkla, gün içerisinde karşılaşılan ağrıları beraberinde getirir ve teşhis etmenin en kolay yolu da budur. Özellikle çene eklemlerinde ve yanaktan şakağa doğru uzanan hat üzerinde hemen her gün yanma benzeri bir ağrı hissediyorsanız bunun sebebi Bruksizm olabilir. Tabii ki yüz bölgesinde meydana gelen her ağrının sebebi diş sıkma olmayacağı için en doğru teşhis bir doktor yardımıyla sağlanacaktır.Bruksizm (Diş Gıcırdatma – Diş Sıkma) Sebepleri Nelerdir?”

Bruksizm Sebepleri Nelerdir ?

Bruksizm’in en yaygın sebebi yapısal bozukluklardır. Çene, dişler, damaklar, yanaklar, kısacası yüzü oluşturan yapı taşlarının herhangi birinde şekilsel bir bozukluk olması kasların doğru çalışmamasına ve diş gıcırdatma problemine sebep olabilir. Bunun yanı sıra gün içerisinde yaşanan stres, kaygı ve korku gibi psikolojik problemlerin de diş sıkma sorununa sebep olduğu bilinen bir gerçektir.

Ayrıca bazı ilaçlar yan etki olarak çene kaslarına müdahale etmektedir. Bunlar dışında kalan sebepler ise kısaca Nörolojik problemler, Huntington veya Parkinson gibi sinir hastalıkları, travmalar, ve sindirim sistemi kaynaklı problemler olarak özetlenebilir.

Bruksizm (Diş Gıcırdatma – Diş Sıkma) Tedavisi Nedir?”

Bruksizm’in çok çeşitli sebepleri olabileceği için diş gıcırdatma tedavisi üzerinde konuşabilmek için öncelikle problemin kaynağını saptamak şarttır. Ancak problemin kaynağından yola çıkarak tedaviyi psikolojik, farmakolojik ve ortodontik olarak üçe ayırabiliriz.

Psikolojik tedavi hastanın diş sıkma sorununa sebep olan faktörler psikolojik kökenliyse kullanılır. Hastanın rahatlamasını sağlayacak terapi ve hipnoz gibi çözüm önerilerini kapsar.

Farmakolojik tedavi  sorunun kaynağı ne olursa olsun çeşitlik kas gevşetici ve analjezik özellikli ilaçların kullanımı kapsar. Bu ilaçlar merkezi sinir sisteminin kaslar gönderdiği komutları belli oranlarda önlediği için daha rahat bir gece uykusu sağlayabilir. Ayrıca ertesi gün oluşan ağrıların tedavisinde de yine aynı ilaçlar ve kremler kullanılabilir.

Ortodontik yaklaşım ise diş gıcırdatma sebepleri ağız ve çene kökenliyse uygulanabilecek yegâne yöntemdir. Gerek elle ve gözle muayene gerek ise radyolojik görüntüleme teknikleri kullanılarak yapılan gözlemlerde ortaya çıkan sorunların giderilmesiyle rahatlama sağlanır. Diş gıcırdatma tedavisi çok sık olmamakla beraber cerrahi müdahaleler gerektirebilmektedir.