Deniz Mah. Hürriyet Cad. No:175/A Derince

Ortodonti Tedavisi

Ortodonti Tedavisi

Ortodonti, dişlerin ve çenelerin pozisyon bozukluklarıyla ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ortodonti, konum bozukluğuna sahip dişlerin ve çenenin tespit edilmesi, erken dönemde bu sorunların önlenmesi veya durdurulması, ileri dönemde ise iyileştirilmesini amaç edinir. Toplumda sıklıkla diş teli tedavisi olarak da bilinir.

Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Ortodontik anlamda en sık rastlanan problemler dişlerin konum bozukluğuna sahip olması sonucu bazen çenenin ve dolaylı olarak bütün yüzün duruşunda istenmeyen değişiklikler yaşanmasıdır. Ortodontik tedavi diş hekiminizin muayene ve planlaması sonrası gerçekleştirilir. Dişlerin yanlış dizilimi sonucunda dişlerde ve birbirleri ile ilişkilerinde bazı bozukluklar gözlenir. Bunlar:

Ortodontik bozukluk çeşitleri nelerdir?

  • Overbite: Üst dişlerin alt dişleri normalden daha fazla örtmesidir. Bu bozuklukla birlikte üst dişler altlara göre daha önde de konumlanabilmektedir. Ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Underbite: Alt dişlerin üst dişlere oranla daha önde olması durumudur. Alt dudağın üst dudağın önüne geçmesine sebep olabilir. Ortodontik tedavi (diş teli) ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Crossbite: Alt ve üst dişler arasında ters kapanış görülmesidir. Ortodontik tedavi  ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Openbite: Arka dişlerin kapanmak üzere birbirine değdiği durumda dahi ön dişler birbirine değmemesi ve dişlerin arasının aralık kalması durumudur. Ortodontik tedavi (diş teli) ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Boşluklar: Genetik sebeplerle veya dış etkenlerle kaybedilen dişlerin arasında boşluklar oluşması durumudur. Ortodonti tedavisi (diş teli) veya protez diş ile düzeltilmesi mümkündür.
  • Çapraşıklık: Bir çenede veya her ikisinde birden, dişlerin sağlıklı bir biçimde çıkması için yeterli yerin olmaması ve oluşan sıkışıklığın dizilim bozukluğuna yol açması durumudur. Ortodontik tedavi ile düzeltilmesi mümkündür.

Tüm bunların dışında kazalar, yaralanmalar ve fiziksel travmalar gibi hastanın diş ve çene yapısında deformasyonlar meydana getiren durumlar sonucunda oluşan komplikasyonlar da yine ortodonti tedavi yöntemleri ile gerekli durumlarda ortodontik apareyler ile çözülebilmektedir.

Ortodontik Tedavi Nasıl yapılır?

Ülkemizde ortodonti alanıyla özdeşleşen en temel araç diş telidir. Diş teli, dişlerdeki çapraşıklığı engellemek adına kullanılmaktadır. Diş teli, dişlerin yüzeyine yapıştırılan braketler ve o braketler arasına takılan teller vasıtasıyla bir veya birden fazla dişe istenen yönde kuvvet uygulayan bir mekanizmadır. Ortodontistin uygun gördüğü bazen bir grup dişe veya sıklıkla tüm dişlere braketler yapıştırılabilinir. 

Diş Teli Tedavisinde Diş Teli Lastiği Kullanımı

Yapısal anlamda diş teline ek kuvvetler uygulanması gereken durumlarda veya tedavi süresini kısaltmak adına diş hekimi diş teli lastiği kullanımını da önerebilir. Diş teli lastiği genellikle alt ve üst diş sıraları arasında, iki veya daha fazla diş arasında kullanılan bir materyaldir.

Diş teli lastiği, diş teli prensibini kuvvetlendirmek ve hızlandırmak üzere takılır. Diş teli lastiğini, dişleri aynı zamanda 3 boyutlu hareket ettirebilmek hatta bazen de çenelerin pozisyonunu düzeltmek amacı ile kullanılır. Her ne kadar hissedilen ağrıyı ilk birkaç gün bir miktar arttırsa da, tedavi süresini kısaltabilir . Diş hekimi tarafından önerildiği takdirde, yemek yemek ve diş fırçalamak gibi aktiviteler haricinde günün tamamında önerilen şekilde kullanılmalıdır. Lastik kullanımı oldukça kolay hatta aynaya bakmayı gerektirmeyecek düzeyde basit olabilmektedir.