Deniz Mah. Hürriyet Cad. No:175/A Derince

Çocuk diş hekimliği (pedodonti)

Çocuk diş hekimliği (pedodonti)

PEDODONTİ NEDİR?

Pedodonti olarak isimlendirilen çocuk diş hekimliği, 0-16 yaş arasındaki çoçukların süt ve daimi dişlerinin sağlığının korunmasını ve tedavilerinin yapılmasını kapsar. 

Bebeklik döneminde sürmeye başlıyan süt dişleri 3 yaş civarında sürmesini tamamlar. 6 yaş civarında ise ilk daimi dişler ağızda görülmeye başlar. 12 yaş civarına kadar ise ağızda hem süt hemde sürekli dişler bulunur. Karışık dişlenme dediğimiz bu 6-12 yaşları arası evrede rutin diş hekimi kontrolleri daha sonradan karşılaşılabilecek problemlerin büyümeden erken teşhis ve tedavi edilebilmesini sağlar. 

Çocuklarda diş bakımı

Çocuklar yaklaşık 9 yaşlarına kadar diş bakımlarını kendileri yapamadıkları için ebeveynlerinin yapması beklenir. Çocukların diş bakımları yetişkinlere göre farklılık gösterir. Bebekler ilk doğduklarında gerektiğinde temiz ve nemli bir bez ile temizlikleri yapılabilir. Ilk dişleri çıktıktan sonra ise uygun boyutta bir diş fırçası ile dişler fırçalanır. Altı yaşından itibaren diş macunu da kullanılmaya başlanır.

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon çürüğü, 1 yaşını geçtiği halde hala emzik ya da biberon kullanan çocukların dişlerinde oluşan bir çürük türüdür. Sebebi ise, bebeğin ön dişleri çıktıktan sonra biberon kullanımına devam etmesidir. Her çocukta mutlaka olur demek yanlış olur, fakat tedbirli olmakta fayda vardır.

Süt dişinin erken kaybı

Günümüzde sağlık konusunda bilinçlenen ebebeyinler süt dişlerinin çoçuğun gelişimindeki önemini daha iyi kavramaktadır. Süt dişleri hem Çocuğun belli bir yaşa kadar beslenmesini sağlamakta hemde ardından gelecek daimi dişlerin sürmesi için onlara rehberlik etmektedirler. Süt dişlerinin vaktinden erken kaybedildiği durumlarda yandaki dişin kayması sonucunda daha sonradan buraya gelecek daimi diş için yer darlığı oluşabilir. Bu durumda kaymayı önlemek için çekilen süt dişinin yerine yer tutucu denen aparey yapılmasında fayda vardır.

Pedodonti hangi hizmetleri verir?

Hekiminiz genel anlamda çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı ile ilgili sizlere yardımcı olurken, spesifik olarak  da şu konularda yardımcı olur.

-Çocuğun ilk dişinden itibaren kontrolünün yapılması

-Anne-babaya gerekli yönlendirmeleri yaparak, çocuğun ağız sağlığının takibi

-Süt dişlerinin gelişimi ve daimî dişler için yapılması gereken hazırlıklar

-Çocuğun travmasız diş kontrollerine gelmesini sağlamak

-Ve son olarak çürük tedavisi.

Çocuğumu ne zaman diş hekimine getirmeliyim?

Çocukluk çağındaki 6 ayda bir yapılan rutin kontroller çocuğunuzun ağız ve diş gelişimin her aşamasında sizlerin sorularını hekiminizin yanıtlayıp, çocuğun  diş gelişiminin takip edilmesi açısından büyük önem taşır. Çocuğunuzun diş sağlığı için kontrol muayenelerini yaptırmayı ihmal etmeyin.

 

Pedodonti Tedavileri Nelerdir ?

  • Süt diş çekimi
  • Kanal tedavisi
  • Diş dolgusu
  • Diş taşı temizliği
  • Fissür Örtücü ve diğer koruyucu tedaviler
  • Yer tutucu
  • Florür tedavisi uygulaması
  • Amputasyon tedavisi