Deniz Mah. Hürriyet Cad. No:175/A Derince

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplama fiyatları ve diş kaplama yöntemi hakkında detaylı bilgiyi bulabileceğiniz geniş kapsamlı bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilir fiyatlar ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Zirkonyum kaplama, daha estetik bir görünüm elde etmek ve ağız-diş fonksiyonlarının daha işlevsel hale getirilmesi için son zamanlarda diş hekimlerinin de önerdikleri bir diş kaplama yöntemidir. Zirkonyum Diş , eskiden beri genellikle porselen kaplama şeklinde kendini göstermiştir. Metal destekli diş kaplama” ve “metal desteksiz diş kaplama olarak iki farklı şekilde uygulanan porselen dişler, zaman içinde estetiklik algısının daha fazla artması nedeni ile farklı kaplama yöntemleri üretilmeye başlamış. Zirkonyum diş kaplama da bunlardan biri olup son yılların en çok tercih edilen diş kaplama yöntemidir.

Estetik görünüm açısından olduğu kadar sağlık açısından da son derece etkili bir tedavi yöntemi olduğu için zirkonyum diş kaplama daha fazla tercih edilmektedir.

Zirkonyum Diş, Herhangi bir alerjik özelliği olmamakla birlikte korozyona uğramadığı ve beyaz olması ile ışığı geçirgen özelliğe sahip bir madde olduğu için daha çok diş alanında kullanılmaktadır. Ancak bunun dışında kullanım alanlarının da olduğunu söylemekte fayda var.

Daha önceki dönemlerde uygulanan porselen dişlerde genel olarak ağızda farklı bir tat bırakması ve renk değişikliğine uğraması yüzünden estetiklik biraz daha geri planda kalmakta idi. Ancak günümüz tıp teknolojisinin ilerlemesi ile birlikte ağız ve diş sağlığı alanında yapılan yeni çalışmalar sayesinde bu tip olumsuzluklar ortadan kaldırılmıştır. Zirkonyum Diş Kaplama, diğer diş türlerine göre daha dayanıklı, ağızda metal tat bırakmaması, beyaz ve ışığı geçirgen özelliğine sahip olması ile daha fazla kendinden söz ettirmeye başlayan bir diş türüdür.

Zirkonyum Kaplama tedavisi ne kadar sürer?

Zirkon seramik tedavisinin diğer tedavi yöntemlerinden ayrılmasındaki en büyük özelliği kısa sürede tedavinin tamamlanmasıdır. Diş hekimi uzmanları, genel olarak zirkon seramik tedavisi için 5 günün yeterli olduğunu söylemektedir. Yani estetik bir gülüşe sahip olmak için uzun süre beklemeye gerek yoktur.

Zirkonyum diş kaplamanın avantajları nelerdir?

Metal destekli kaplamaların ışık geçirgenliği çok azdır ve bu da zamanla diş etlerinde koyu bir rengin oluşmasına neden olmaktadır. Geliştirilerek ağız ve diş sağlığı dünyasına kazandırılan zirkonyum diş ise ışık geçirgenliği daha yüksek ve beyaz renkli olmasından dolayı zaman içinde diş etlerinde koyuluğa neden olmamaktadır.

Metal destekli diş kaplamalarında estetiklik çok aranan bir şey değildir. Fakat zirkonyum diş , buna zıt olarak ışığı geçirebilme özelliği sayesinde dişlerde zamanla meydana gelebilen mat görüntüye neden olmamaktadır. Dişlerin orijinal haline daha yakın olması; daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Zararlımıdır?

Zirkon Diş kaplama genellikle estetiklik açısından tercih edilse de diş sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunan bir tedavi yöntemidir. Çünkü zirkonyum maddesi, diş etleri ile daha uyumludur ve herhangi bir şekilde diş etlerine zarar vermez. Zirkonyum kaplama yapılmış dişlerin diş etleri etrafında görülen diş eti hastalıkları, metal kaplamalara göre çok daha düşüktür.

Metale karşı alerjisi olan kişiler, metal destekli diş kaplamalarından kaçınırlar. Geliştirilmiş şekilde tıp dünyasına sunulan zirkonyum diş tedavisi sayesinde bu sorun da ortadan kalkıyor. Çünkü zirkonyum kaplama, sıcağa karşı dayanıklı ve metale alerjisi olanlar için ideal bir diş tedavisi yöntemidir.

Metal destekli porselen kaplama ile zirkonyum diş kaplama arasındaki fark nedir ?

Metal destekli kaplama yaptıran hastaların yaşadıkları en büyük sıkıntılardan biri sıcağa karşı hassasiyet sorunudur. Zirkonyum kaplama ile bu sorun da ortadan kalkıyor. Hem sıcak soğuk hassasiyetinin olmaması hem de metal destekli diş kaplamalarına göre daha dayanıklı olması, tedaviyi bu yöntem ile tercih edenler için son derece avantaj sağlamaktadır.

Sigara, kahve ve dişlerde leke bırakan diğer maddeler, metal destekli kaplamalarda dişlerin sararmasına daha fazla yol açar. Ancak zirkonyum kaplama son derece dayanıklı olduğu için bu tip sorunlar da yaşanmamaktadır.

Zirkonyum kaplama nerelerde kullanılır?”

Zirkonyum diş kaplama, daha çok estetik alanında kullanılan bir diş tedavisi yöntemidir. Diş beyazlatma gibi metotlar uygulandığı halde olumlu sonuca ulaşılmayan durumlarda kullanılan zirkonyum kullanılmaktadır. Genel olarak kullanım alanları şunlardır;

  • İleri derecede renkleşmede,
  • Kalıtsal yapı renkleşmenin tedavisinde,
  • Ortodontik tedavinin tercih edilmediği durumlarda “diastema” gibi ayrık veya az çapraşık, dönük diş tedavisinde,
  • Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgularda,
  • Arka grup dişlerde kaplama veya köprü olarak,
  • Ön grup implant üstü protezlerde,
  • Gülüş estetiğinin oluşturulması amacı ile zirkonyum kaplama kullanılmaktadır.

Zirkonyum hakkında sıkça sorulan sorular

  • Metale karşı alerjim var, zirkon diş kullanabilir miyim?
    • – Zirkonyum kaplama, içerisinde metal bulunmadığı için ağızda metalik tat bırakmaz ve metale karşı alerjisi olanlar kolaylıkla kullanabilirler.
  • Zirkon kaplama ağzımda değişik tat ve kokuya neden olur mu?
    • -Metal destekli olmadığı için ağızda değişik tatlara neden olmaz ve koku yapmaz.
  • Zirkonyum diş ileride renk değişikliğine uğrar mı?
    • -Zirkonyum dişler, pürüzsüz ve kaygan bir zemine sahip olduğu için plak oluşumuna neden olmaz ve metal destekli dişlere göre daha uzun süre beyazlığını korur. Hasta, uygun şekilde ağız ve diş bakımına dikkat ederse ömür boyu dişleri ile ilgili problem yaşamaz.
  • Zirkonyum dişlerin bakımı nasıl yapılmalıdır?
    • -Zirkonyum kaplama, diğer diş türlerine göre çok daha uzun süre kullanılabilir. Bakımı normal dişler gibi olmalıdır ancak kullanılan fırçanın yumuşak kıllı olmasına dikkat etmek gerekir.
  • Zirkonyum diş değişmesi gerektiği durumlarda zarar verir mi?
    • -Herhangi bir nedenden dolayı zirkon kaplama dişler çıkartılması gerekirse, çıkartma işlemi kesilerek yapıldığı için herhangi bir zarar vermez.
  • Zirkon diş kaplamalar nasıl uygulanır?
    • -Zirkonyum kaplama da tıpkı diğer protezler gibi diş küçültüldükten sonra ve diş ile diş eti sağlıklı duruma geldikten sonra uygulanmaktadır. Laboratuvar ortamında zirkonyum kaplama, dişlere uygun renkte tasarlanarak hazırlanır. Hazırlama aşaması tamamlandıktan sonra özel yapıştırıcı yardımı ile uygulanmaktadır.
  • Zirkonyum diş kaplama tedavisi sürecinde estetik kayıplar nasıl giderilir?
    • -Zirkon kaplamanın uygulanabilmesi için dişler kesildikten sonra diş ve diş etlerinin sağlıklı hale gelmesi beklenir. Özellikle ön dişlerde uygulanması gereken durumlarda, geçici olarak akrilikten yapılan kaplamalar kullanılır. Kuvvete çok dayanıklı olmasalar da renk uyumu net olduğu için estetik açıdan herhangi bir kayıp söz konusu olmamaktadır.
  • Zirkon diş kaplama hangi yaşlar için uygundur?
    • -Daimi dişleri oluşmuş kişiler, her yaştan itibaren estetiklik açısından veya diğer nedenlerden dolayı zirkon kaplama yaptırabilirler. Ancak 18-20 yaşlara kadar yapılan tedavilerde çene büyümesi sonucu aralanmalar görülebilir. Bu tip durumlarda sık sık yenilenmesi gerekmektedir.
  • Zirkon diş kaplamanın dezavantajları var mıdır?
    • -Diş üstü kaplama olduğu için uzun aralıklı olan dişlerde kullanılması önerilmez. Bu tip yapılarda kırılma durumu daha fazla olduğu için zirkonyum kaplama önerilmemektedir.

ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA NEDİR NASIL YAPILIR?

Zirkonyum nedir ?, beyaz renkte olan bir metaldir. Son zamanlarda zirkonyum kaplamalar hastalar ve doktorlar tarafından sıkça tercih edilir. Bu tercihin sebebi ise, zirkonyumun dayanıklı bir materyal olması, bunun yanı sıra da hastada hiçbir alerjik reaksiyona sebebiyet vermemesi, her renk dişe uygulanabilir olması gibi durumlardır. Estetik bir görünüm sağlaması bakımından da gün geçtikçe daha çok ön plana çıkmıştır.

Estetik diş cerrahisi kategorisinde zirkonyum, lamine kaplama kategorisinin en çok tercih edilen seçeneğidir. Zirkonyum, dayanıklı ve kullanışlı özelliği ile gülmeyi unutanlar için estetik görünüm sağlıyor. İnce bir plak şeklinde hazırlanan zirkonyum, ortodonti kategorisinde uygulanıyor.

Bu kategoride ilk adım, dişlerin ince bir tabaka şeklinde yontulmasıdır. Bu tabakanın kalınlığı zikoryum lamine kalınlığı ile birebir aynıdır. Dişlerin yapısı, diş etlerinin durumu ve ağız sağlığı, gülüş estetiğinin oluşumunda önemli rol oynamaktadır.

  • Zirkonyum kaplama her renk dişe uygulanabilmesi sayesinde, kararmış dişlerde bile istediğiniz gibi bir sonuç elde etmenizi sağlar.
  • Zirkonyum ışığı geçirebilen bir metal olduğu için ön dişlerde de estetik bir gülüşe kavuşmanıza olanak verir.
  • Aynı zamanda dayanıklı bir materyal olduğu için arka dişlerde de gönül rahatlığı ile kullanmaya uygundur.
  • Daha önce yapılmış bütün alerji testlerinin sonuçlarına göre, zirkonyum kaplamalar hastada alerjiye sebebiyet vermez.
  • Diğer kaplama çeşitleri gibi hassasiyete sebep olmaz. Hasta istediği gibi sıcak ve soğuk gıdalar tüketebilir.
  • Zirkonyum kaplama için ayrıca bir bakım rutini oluşturmanıza gerek kalmaz. Günlük ağız bakımınızı yapmanız yeterli olacaktır.
  • En önemlisi ise, kaplama yaptırdıktan sonra herhangi bir metal tadı almazsınız. Ağız tadınızda bozulmalarla karşılaşmazsınız.
  • Zirkonyum beyaz bir metal olduğu için, zamanla herhangi bir sararma ya da renk değişimiyle karşılaşmazsınız.
  • Uzun yıllar boyunca kullanmanıza olanak sağlayan kaplama, diş etinde de herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmanıza sebep olmaz. İyi bir kullanımla yaklaşık 30 yıl kadar zirkonyum kaplamalarınızı kullanmanız mümkündür.

ZİRKONYUM KAPLAMA FİYATLARI NELERDİR?

Kaplama yaptırmak isteyen hastalar öncelikle bir diş hekimiyle görüşüp, ihtiyaçları doğrultusunda bir fikir almalıdır. Zirkonyum kaplama fiyatları konusunda maliyeti belirleyecek olan bazı unsurlar şunlardır:

  • Doktorun kullanacağı ve hastanın ihtiyacı olan malzemeler,
  • İşlem esnasında kullanılan cihazlar ve doktorun bu işlem için belirlediği ücret,
  • Kaplama için alınacak olan ölçünün kalitesi gibi pek çok unsur fiyata etki etmektedir.


Zirkonyum kaplama
 yaptırmak isteyen bir kişi ortalam bir maliyetle karşılaşacaktır. Fakat, yapılacak işlemler ve doktora göre ücret konusunda farklılıklarla karşılaşmanın mümkün olduğunu tekrar etmekte fayda var. 

            Günlük hayatın koşuşturmasının bir sonucu olarak, veya tamamıyla doğal sebeplerle pek çok insan zamanla dişlerinin doğal güzelliğini yitirmekten şikayetçi. Ayrıca yalnızca görünüş açısından değil eksik veya kısa dişler nedeniyle oluşan fonksiyon eksiklikleri de cabası. Ve ne yazık ki diş bakımı söz konusu olduğunda, zamanında yapılmayan uygulamaların telafisi gelecekte de mümkün olmuyor. Zirkonyum diş kaplaması ile artık bu gibi sorunların tamamen önüne geçebiliyoruz.

Dolayısıyla dişleriniz o sağlıklı ve beyaz duruşunu bir kez yitirdiğinde bunun geri dönüşü mümkün değil. Ama tabii ki teknolojinin gelişmesi, mümkün olmayan pek çok şey gibi dişlerin eskisinden bile daha güzel olmasını da mümkün kılmayı başardı. Günümüzde yaygın olarak kullanılan pek çok diş kaplama teknolojisi sayesinde dişler hiç olmadığı kadar sağlıklı ve estetik görünebiliyor. Bu teknolojilerden biri de zirkonyum diş kaplama uygulaması.

Zirkonyum doğada yaygın biçimde bulunan bir elementtir. Bu element bazı kimyasal işlemlerle dişin doğal rengine çok benzeyen bir renge geliyor. Hiçbir yiyecek ve içecekle de etkileşime girmemesi zirkonyumu diş kaplama için bulunmaz bir nimet haline getiriyor. Diş estetiğinde yıllardır yaygın olarak kullanılan metotlar metal destekleri veya çok sağlıklı olmayan porselen kaplamaları öneriyordu. Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan zirkonyum diş kaplama ise ne metal desteklere ihtiyaç duyuyor ne de porselen kaplama gibi diş etini morartan kimyasal tepkimelere sebep oluyor.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

  • Zirkonyum elementi yapısı gereği doğal diş rengine en uygun kaplamaya kavuşmanızı sağlar. Bilmeyen biri görünüşüne bakarak kaplama olduğunu kesinlikle anlayamaz.
  • Porselen kaplamanın aksine arka dişlerde de güvenle kullanılması mümkündür. Çiğneme hareketinden oluşan kuvvet arka dişlerdeki porselen kaplamaların hasar görmesine sebep olurdu. Yüksek direnci sayesinde ön ve arkadaki tüm dişleriniz zirkonyum ile kaplanmaya müsaittir.
  • Hiçbir yumuşak veya sert dokuyla etkileşime girmez.. Sağlığa hiçbir zararı olmadığı kanıtlanmıştır. Bugüne kadar hiçbir insanda zirkonyuma karşı aşırı hassasiyet ya da alerjiye rastlanmamıştır. Dolayısıyla uzun yıllar rahatsızlık hissetmeden kullanılabilir.
  • Diş etiyle etkileşime geçmediği için zamanla diş eti morarmalarına sebep olmaz.
  • Sağlam yapısı sayesinde ekstra bir bakıma ihtiyaç duymaz. Kendi doğal dişlerinizmiş gibi günlük diş bakım rutininizi devam ettirmeniz yeterli olacaktır.
  • Şartlarına uygun kullanıldığı takdirde ortalama 12 yıl değişim veya onarım gerektirmez.
  • Metal içeren kaplamalarda sık rastlanan koku problemi zirkonyum diş kaplamalarda bulunmaz.
  • Orijinal dişlerle %100 renk uyumu sağladığı için az sayıda diş kaplandığında bile fark edilmesi imkansızdır.

Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?

Diş kaplama talebiyle gelen hasta eğer zirkonyumda karar kılarsa yapılacak işlemler sırasıyla şu şekildedir:

  • Klinik muayene ile hastanın diş durumu diş hekimi tarafından gözlemlenir. Hekim gerekli görürse röntgen gibi görüntüleme yöntemlerine de başvurabilir.
  • Özel ölçüm yöntemleriyle hastanın zirkonyum diş kaplama istediği dişlerin ölçüleri alınır ve laboratuvara gönderilir.
  • Laboratuvarda hastaya özel üretilen kaplamalar diş hekiminin kliniğine ulaştığında hastanın dişleri birkaç cm törpülenir ve kaplamanın takılmasına hazır hale getirilir. (bu işlem tıraşlama olarak da adlandırılır) Lokal anestezi etkisinde yapılan bu işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez.
  • Zirkonyum kaplamalar özel bir yapıştırıcıyla törpülenen dişin üzerine yerleştirilir. Kısa süre içerisinde de kalıcı olarak yapışma gerçekleşir.

Zirkonyum kaplama, estetik ve doğal bir görünüme sahip olan, hastada herhangi bir alerjiye sebep olmayan beyaz renkli bir alaşımdır. Zirkonyum her geçen gün daha çok tercih edilen bir kaplama çeşididir. Ön dişlerdeki doğal görüntüsü ve arka dişlerde de sağlamlık ve dayanıklılık açısından beklentileri karşılamaktadır.

ZİRKONYUM KAPLAMANIN KULLANILDIĞI DURUMLAR

  • Estetik amaçlı olarak tercih edilebilir,
  • Renk değişimi yaşamış ve beyazlatma işlemiyle istenilen sonuca ulaşılamamış dişlerde kullanılır,
  • Kalıtsal olarak oluşan koyu renkli dişlerde,
  • Dişlerde meydana gelen şekil ve duruş bozukluklarının olduğu durumlarda kullanılır,
  • Ağzın arka kısmında bulunan dişler için köprü yapılması gereken durumlarda
  • Gülüş tasarımı yaptırmak isteyen hastalarda kullanım için zirkonyum kaplama tercih edilir.

Zirkonyum kaplamanın ne kadar bu kadar çok tercih edildiğine bakacak olursak; hastalar kaplama yaptırırken özellikle doğal görünen bir sonuca ulaşmak isterler. Başarılı ve doğal sonuçlar alınabilecek kaplamalar vardır, fakat zirkonyum bu kaplamalar arasında maliyet olarak en uygun olandır ve ışığı geçirmesi sayesinde doğal dişe en yakın sonucu verir. Ayrıca dayanıklı bir materyal olduğu için uzun ömürlü bir kullanım süresi sağlar. Bir başka tercih sebebi ise; kaplamalar, genellikle ağızda bir metal tat bırakır ve diş etlerinde alerjilere sebebiyet verebilir. Zirkonyum kaplamada bu ve bunun gibi sonuçlarla karşılaşılmaz. Yapılmış olan testlerde zirkonyumun alerjik bir reaksiyona ya da diş eti çekilmelerine sebep olmadığı ortaya konulmuştur. Dişlerde sararmalara neden olan çay, kahve gibi içecekler zirkonyum kaplamalarınızın renk değişimlerine sebep olmaz. Zirkonyum kaygan ve pürüzsüz porselen bir materyal olduğu gibi plak tutmaz ve renk değiştirmez. Başlangıçta kaplama için seçtiğiniz diş rengi, kaplamalarınızı kullandığınız süre boyunca ilk günkü renginde kalacaktır.

ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMALARIN UYGULANIŞ AŞAMALARI

  • Dişler kaplama için uygun ölçüye getirilmek adına küçültülür,
  • Küçültme işleminin ardından kapmalar için hassas bir ölçü alınır,
  • Ardından dişe uygun olan renkte zirkonyum kaplamalar laboratuvar ortamında oluşturulur,
  • Kaplamalar dişe uygun bir hale getirildiğinde özel bir yapıştırıcı sayesinde yapıştırılır. Sonuç olarak kendi dişlerinizden ayıramayacağınız kaplamalara sahip olursunuz.

Zirkonyum kaplamalarınız yapıştırılıp, tedavi sürecini tamamladığınızda iyi bir bakım ile çok uzun yıllar kaplamalarınızı kullanabilirsiniz. Bu kapmaların değişmesi gerektiğinde yapılacak işlem ise acısız ve ağrısız olacaktır. Kaplamalar takıldıktan sonra sıcak-soğuk hassasiyeti yaşamaz, gündelik yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Zirkonyum kaplama yaptırmak için 18 yaşını beklemek daha doğru olacaktır. Çünkü 18 yaşına kadar çene gelişimi devam edeceği için kapmaların sık sık yenilenmesi gerekir. Yani diş eti hastalığı olan hastalarda, her yaştan hasta da zirkonyum kaplama yaptırabilir. 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi tamamlayıp, istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz. Eğer değiştirmek istediğiniz yerler var ise, doktor ve hastanın ortak kararı ile birkaç kez daha prova yapılıp, ardından tedavi süreci tamamlanabilir.